Notícies

Les exportacions de paper i cartró recuperat van caure un 48% el 2018

Reciclatge de paper - serveis ambientals

El tancament de les fronteres dels països asiàtics per a les importacions de residus ha derivat en l’acumulació de més de 6 milions de tones de paper i cartró recuperats a les plantes de gestió europees, com és el cas de la gestora del Grup Vilà Vila, DesCat.

En concret, Espanya va passar d’exportar 671.474 tones el 2017 a exportar-ne 348.899 el 2018, representant només un 7% dels 4,5 milions de tones de paper i cartró que es van recuperar aquell mateix any, provinents de França (988.968 tones), de Portugal (219.232 tones) i dels Estats Units (25.257 tones).

Degut a aquest fet, els preus del mercat per a aquest material han caigut fins a uns nivells que no permeten ni tan sols cobrir els costos de recollida i condicionament dels materials. Per això, transportistes i gestors d’aquests materials podrien veure’s obligats en el futur a aplicar una taxa per a aquest tipus de residus.

Si aquesta situació persisteix, les empreses recuperadores corren el risc de col·lapsar, posant en perill els avenços que s’han assolit els darrers 20 anys i dificultant el compliment dels objectius cada cop més ambiciosos de la Unió Europea.

A dia d’avui, el 80% dels materials a reciclar provenen dels embalatges dels comerços, grans superfícies de distribució, punts nets, la pròpia indústria paperera i el 20% restant s’obté  de la recollida selectiva que utilitza la ciutadania.

No obstant això, els nous hàbits de consum com a conseqüència del comerç electrònic estan incrementant la generació de residus d’embalatges als domicilis particulars, fent que sigui més important la contribució ciutadana per separar correctament aquests materials.

Aquests materials classificats i empaquetats ja podrien utilitzar-se com a matèria prima a les industries que fabriquen nous materials, per això, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha llançat a consulta pública una Ordre Ministerial sobre la fi de la condició de residu del paper recuperat, però segons els recuperadors, per aconseguir implementar un model econòmic circular, abans cal simplificar la normativa i els tràmits burocràtics.

Experiència immersiva a l’exposició de Paco Chanivet a la Fundació Joan Miró

Experiencia immersiva expo Paco Chanivet - Fundació Joan Miró, Barcelona

Vilà Vila Serveis ambientals ha assistit a la presentació de l’exposició Interregne de Paco Chanivet, que es podrà visitar a l’Espai 13 de la Fundació Joan Miró de Barcelona fins el proper 8 de setembre de 2019.

L’artista ha transformat la sala d’exposicions en un univers espectral per tal que el visitant s’endinsi en una experiència atmosfèrica en la que els astres han estat substituïts per objectes delirants sobre un mantell de runes, el terreny perfecte perquè organismes aliens a les lleis de la biologia com flors esgarrifoses germinin i es propaguin.

Des de Vilà Vila Serveis ambientals ens fem càrrec del transport i recollida dels àrids que cobreixen el terra de la sala que acull l’exposició, en el marc de la nostra aposta per les activitats artístiques i culturals al territori.

En la inauguració de la mostra, un guardià cec va tapar les càmeres dels mòbils dels assistents per tal que es submergissin encara més en aquest univers hostil que Chanivet ha construït per a aquest projecte, amb el que la Fundació tanca el cicle de l’Espai 13 d’aquesta temporada “Un monstre que diu la veritat”.

Page 1 of 4012345»102030...Last »